2021-04-08 14.30.19-1.jpg

Wil Smits (1941)

De Eindhovense kunstenaar Wil Smits (1941) schildert al ruim twintig jaar bijna uitsluitend stillevens. Daarmee volgt hij de lange traditie die het genre in Nederland en België inneemt. Hoewel oude meesters tot inspiratieborn dienen, vormt hij zelf de motieven met allerlei antieke voorwerpen uit zijn verzameling. Zijn detaillering in de zeer realistische uitbeeldingen is verbluffend. Zo slaat Will Smits met zijn doeken een brug tussen de moderne en historische schilderkunst.


Voor de verfijning van zijn persoonlijke schilderstijl ging hij in de leer bij de toen regionaal bekende schilder Pierre Jacobs, die zijn realistische werkwijze verder ontwikkelde. Daar leerde hij de basisprincipes voor het uitbeelden van landschappen, jachttaferelen, zelfportretten en stillevens. 


De definitieve overstap naar het stilleven kreeg een beslissende impuls na de ontmoeting met de bekende kunstenaar Cornelis Le Mair, die Smits hartstocht en aanleg bevestigde. Vooral de gestructureerde uitbeelding en compositie van de Eindhovense fijnschilder is fascinerend. Met oneindig geduld, perfecte penseelvoering en stofuitdrukking bouwt Smits zijn realistische kunstwerken op. Perspectief en lichtuitvoering zijn daarbij van zeldzame kwaliteit. Hoewel geïnspireerd door oudere meester als Willem Claesz Heda en Willem Kalf behoudt zijn werk een volstrekte eigen en hedendaagse uitstraling.


Ook het kleur gebruik van Wil Smits is lichter dan op doeken van vroegere meesters. De taferelen zijn eveneens straks en ordelijk, minder uitbundig en overdadig. Tegen veelal egale achtergronden zijn de zorgvuldig geplaatste flessen, schalen, planten of vruchten met het kleinste penseel gedetailleerd afgebeeld. Materiaalstructuur en lichtweerkaatsing kunnen niet realistischer worden weergegeven. Zoveel diepte in een afbeelding is fotografisch nauwelijks haalbaar. Wil: Ik zoek ook nieuwe objecten voor mijn schilderijen, maar kom toch meestal terecht bij gebruiksvoorwerpen uit vroegere jaren. Graag combineer ik oude en nieuwe dingen met elkaar. In de achterliggende jaren heb ik zo een eigen individuele stillevensstijl ontwikkeld.


Wil Smits neemt in zijn doeken bewust afstand van de een diepere symboliek die door oude meesters werd nagestreefd met het doel om te herinneren aan de vergankelijkheid der aardse dingen. Zijn belangrijkste doelstelling is de zelf opgestelde composities zo realistisch mogelijk uit te beelden. En dat lukt stilleven specialist Wil Smits op onnavolgbare wijze. Vandaar de belangstelling voor zijn werk in binnen en buitenland.